4+1 tipp a gombásodás megelőzéséhez és kezeléséhez

587
HOZZÁSZÓLÁS:

1.) Szoros alsó helyett laza fehérneműgomba

A szoros „fecske” (újabb nevén: slip) hátránya, hogy alatta befülled a bőt. Váltsunk át laza bokszeralsóra vagy klottgatyára, mely sima, jó minőségű, „lélegző” anyagból – pamutból vagy gyapjúból – készült. Az olcsó, műszálas holmiba beleizzadunk, a durva anyag irritálja a bőrt, a gombák pedig a legkisebb horzsolásban is megtelepszenek.

2.) Edzés után mosás

Az átizzadt edző vagy munkaruha nemcsak kellemetlen szagú, de a gombáknak is kiváló tenyészőhelye. Ha pedig olykor leesik az öltöző csíráktól hemzsegő padlójára, onnan további mikrobák tapadnak rá. Hazaérve azonnal vegyük ki a holmit a sporttáskából vagy a tornazsákból, mert annak sötét, nyirkos belseje még inkább kedvez a gombáknak. Sőt, ha maga a szatyor vagy a zsák is átnyirkosodott, fújjuk be fertőtlenítő sprével, törölgessük át itatóspapírral, majd tegyük ki a napra szellőzni és száradni.

3.) Gombaölő, szárító hatású por

A miconazoltattalmú hintőporok segítségével az ágyék bőrredői szárazak és gombamentesek maradnak. Kánikulában mát edzés vagy izzasztó munkavégzés előtt érdemes beszórni az ágyékot ilyen készítménnyel – jobb híján babahintőport is megteszi -, hogy eleve kizárjuk a gomba megtelepedését.

Egyes szakemberek szerint a kukoricaliszt is megfelel ette a célra, mások azonban óvnak tőle, mert ez az anyag az ágyéktáji viszketéshez hasonló tüneteket okozó élesztőgombák egyes törzseinek állítólag kedvelt tápláléka.

4.) Egyéb gombaölő készítmények

A gomba kiirtása és a viszketés kiújulásának megelőzése érdekében antifungális (gombaölő) krémmel, kenőcscsel, géllel, porral vagy sprével kell kezelni az érintett bőrfelületet. Számos fajtájuk beszerezhető; némelyik szabad forgalmazású, de a legtöbb csak receptre kapható. A terbinafin hatóanyagú készítmények ugyanolyan erősek, mint a vényköteles fajták. Alkalmazásuk módját az orvos vagy a patikus ismerteti.

+1.) Hölgyek figyelmébe

Ha párunkat vagy partnerünket ágyéktáji viszketés kínozza, szexuális együttlét közben a gomba ránk is átragadhat. Nőknél az ivartájék gombás viszketése ugyan sokkal ritkább, mint a férfiaknál, de azért előfordulhat. A lényeg: amíg partnerünk ki nem kezelte bőrbaját, hárítsuk el közeledését, vagy az átfertőződést megelőzendő legalább mi használjunk gombaölő szert.

587
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]