A legfontosabb tények a heveny agyhártyagyulladásról

857
HOZZÁSZÓLÁS:

Az agyhártyagyulladás az agyhártya (pókhálóburok és lágyburok) és az agyvíz mikrobás vagy vírusos fertőzése.agyhartyagyulladas-01

Amit tudni kell róla

Az agyvíz mossa az agyhártyákat; körülveszi az agyat és a teljes gerincagyat, anyagcsere környezetként szolgálva, és biztosítást nyújtva az ütésekkel szemben. Fertőzése tehát nagyon gyorsan kiterjed az egész központi idegrendszerre.

Bakteriális agyhártyagyulladások tíz esetből hétben öt évesnél kisebb gyerekeknél (hemophilus csírának, meningococcus-nak vagy pneumococcusnak tulajdoníthatók) vagy csecsemőnél (a liszteria és a pneumococcus jelentik az okot) fordulnak elő.

Felnőttnél az agyhártyagyulladást, amely immuszuppresszált vagy alkoholista személynél súlyos lehet, főként a pneumococcus és a meningococcust okozza.

A tuberkulózisos agyhártyagyulladás az oltások általánossá tétele óta sokkal ritkábbá vált, de előfordulhat nagyfokú gyengeségben szenvedő személynél (alkoholista, transzplantált és immuszuppresszált).

A bakteriális agyhártyagyulladások súlyossága annak tulajdonítható, hogy a baktériumok vagy toxinjaik (főként a pneumococcus) támadják az agyszövetet és az idegeket, gyulladást okozva az agyhártyákban és gennycsomók révén blokkolják az agyvíz keringését. Ebből adódik, hogy a koponyán belüli túlnyomás miatt, agyödéma és agy-kompresszió kockázata merül fel, ami halálos kómát, süketséget (a hallóidegek sérülése révén) és a légzés leállását válthatja ki.

Gyereknél, a bakteriális agyhártyagyulladást gyakran fülgyulladás vagy csecsnyúlvány-gyulladás, orr- és garatgyulladás vagy tüdőfertőzés okozza. A csírák a vér útján hatolnak be az agyhártyába. Felnőttnél, a fertőzés ugyanilyen okokból vagy melléküreg-gyulladásból, koponyatörésből származhat, gyakran a nagyfokú gyengeség talaján.

A vírusos agyhártyagyulladások gyakran érintik az agyszövetet (agyhártya és agyvelőgyulladás), de ebben az esetben a kimenetel a leggyakrabban jóindulatú. Főként a fiatalokat érintik harminc év alatt. Számos vírus lehet kórokozó: Epstein-Barr vírus, citomegalovírus, herpesz-, bárányhimlő-, övsömör-, mumpsz-, enterovírus, Coxsackie-vírus stb.

Árulkodó jelek

A bakteriális agyhártyagyulladás lázzal, diffúz és heves fejfájással, fényzavarral kezdődik: a beteg „összekuporodva” fekszik, háttal a fényforrásnak.

Ezeket a tüneteket émelygés vagy hányás kíséri, valamint fokozódó aluszékonyság. Kisgyereknél ez kiegészül a sírással, az étel elutasításával, görcsös rángatózásokkal.

A tünetek vagy nagyon gyorsan, huszonnégy órán belül kialakulnak, vagy fokozatosan kettő-öt nap alatt. Időskorúnál, legyengült személynél, alkoholistánál a tünetek kevésbé tiszták.

A vörös foltos és purpurás (apró bőrvérzéses) kiütések megjelenése különösen súlyos meningococcusos agyhártyagyulladásra utal. A vírusos agyhártyagyulladás gyakran „álinfluenzával” kezdődik, majd ugyanazokat a tüneteket mutatja, mint a bakteriális agyhártyagyulladás.

Mit kell tenni?

Az első tünetektől kezdve agyhártyagyulladásra kell gondolni, főleg gyereknél, és azonnal orvost kell hívni, mert alapvető a kezelés gyorsasága, a szövődmények nélküli gyógyulás reményében.

857
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]