Hogyan diagnosztizálható az agyhártyagyulladás?

893
HOZZÁSZÓLÁS:

A meningitisz az agyat körülvevő hártyák (agyhártyák, meninxek) gyulladása. Általában feagyhartyagyulladas-01rtőzés okozza az agyhártyagyulladást. A kórokozók között a leggyakoribb a vírusos forma, amely főképpen fiatal felnőtteket érint, és kevésbé veszélyes. Ritkábban (főként a csökkent immunitásúak körében) gombás fertőzés is lehet az alapja.

A baktériumok okozta meningitisz már súlyosabb kórkép, és főleg gyermekeknél fordul elő. Életet veszélyeztető állapot lehet, általában az egyszerű nátha, megfázás tüneteivel kezdődik. Az állapot gyorsan romlik, és kifejlődnek a valódi, klasszikus tünetek (fejfájás, fénykerülés, magas láz stb.)
Az agyhártyagyulladás jellemző tüneteiről IDE KATTINTVA olvashat bővebben >>>

Hogyan diagnosztizálják?

Bár a kezelés a fertőzés típusától függ, a betegség minden formáját súlyosnak kell tekinteni, és bármely meningitiszre gyanús esetben azonnali orvosi beavatkozás szükséges, és lehetőleg mielőbbi kórházi kezelés szükséges.

Az orvos a tünetek és a beteg vizsgálata alapján már gyaníthatja az agyhártyagyulladás fennállását. Már a kezelés megkezdésével egy időben gerinccsapolást is végeznek (lumbálpunkció), ahol a gerincből kinyert agyi-gerincvelői folyadékból (‘liquor cerebrospinalis’) mikroszkópos vizsgálattal mutatják ki a fertőzés jeleit.

Egyes esetekben képalkotó vizsgálatot is végeznek.

A kezelés lehetőségei

A vírusos agyhártyagyulladás számos esetben nem igényel különösebb kezelést, a lázcsökkentőkön és fájdalomcsillapítókon kívül. A beteg általában 1-2 hét alatt felépül.

Ha bakteriális meningitisz gyanúja merül fel, azonnal intravénás antibiotikumot kell adni. Az időnyerés létfontosságú, hiszen itt minden perc számít! Egyes esetekben a gyulladás mérséklésére kortikoszteroid is adható. Ebből a betegségből jóval lassabb a felépülés, de ez esetenként változó.
Sajnálatos statisztikai adat, hogy még a leggyorsabb és leghatékonyabb kezelés mellett is meghal a betegek mintegy 15%-a.

893
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]