Hogyan terjed a járványos agyhártyagyulladás?

834
HOZZÁSZÓLÁS:

A járványos agyhártyagyulladás fertőzőforrása a beteg ember, valamint az inapparens vagy abortív fertőzésen átesett kórokozó-hordozó (a fertőzőképesség a betegség akut szakában a legnagyobb; a klinikai gyógyulás után 2-5 hétig tarthat).agyhartyagyulladas-01

A kórokozó-hordozók aránya a népességben járványos időben 20-80%, járványmentes időszakban 2-5%. A lakosság fertőzésre való hajlama (infekciozitási indexe) 50-60%, de a klasszikus kórkép csak a fertőzöttek kisebb hányadában fejlődik ki. A kontagiozitási index alacsony: 0,1-0,5%. A csecsemők és a gyermekek fogékonysága nagyobb, a megbetegedettek kb. fele a 3 hónapos – 5 éves korúak között fordul elő.

A betegség elszenvedése egész életre szóló immunitást hagy maga után. Másodszori megbetegedések csak igen ritkán fordulnak elő.

A betegség szinte kivétel nélkül cseppfertőzés útján terjed. Rendszerint sporadikus megbetegedés formájában jelentkezik, de Európában kisebb járványok most is előfordulnak. Tárgyak (evőeszközök, játékok stb.) a kórokozó csekély ellenálló-képessége miatt csak ritkán továbbítják a fertőzést. Élelmiszer, tej, víz útján terjesztett járványok nem ismeretesek.

A járványos agyhártyagyulladás előfordulása

Hazánkban 1931-1938 között kevés megbetegedés (52-92 eset) fordult elő. A rendelkezésünkre álló adatok szerint a múlt század végén volt járványos, és az első világháború alatt okozott nagyobb számú megbetegedést.

Magyarországon utoljára 1940-ben volt Meningococcus-meningitis járvány 2500 megbetegedéssel (68,1 %ooo). Valószínű, hogy a járvány terjedését a háborús tömegmozgalmak is elősegítették. Kétségtelen azonban, hogy ebben az időszakban más európai államban is több megbetegedés fordult elő. Az 1940. évi súlyos járványt követő években a megbetegedések száma fokozatosan csökkent (1948-59-ben évi 220-460 megbetegedés volt) és napjainkra 1 % alá esett.

Járványgörbéje csak a járványos években mutatott kifejezett téli és kora tavaszi szezonalitást. Járványmentes években minden évszakban egyenletesen jelentkezik.

834
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]